egy bio-ház építésének története

Kíváncsi vagy, hogy állnak a munkálatok? Iratkozz fel, hogy értesíthessünk!

Családunk általános félelmei

A családunk rengeteg fenntartással fogadta az ötletünket, mindenki tele volt bizonytalansággal és kérdéssel. "Miért??" - Néztek ránk furán. Ebben a posztban összeszedtük a legjellemzőbb kérdéseket és a válaszokat is.

Ugyanúgy fog kinézni, mint egy mai ház?

Természetesen igen, sőt! Mi sem skanzenben szeretnénk élni és szeretjük a mai modern dolgokat is. A távolról vezérelt, programozott dolgokat pedig kifejezetten kedvelem. Egyszerűen csak egy minimálisan gépesített, műanyag mentes, kényelmes otthont építünk a saját igényeinknek megfelelően. A korábban már bizonyított anyagok legjobb tulajdonságait válogattuk ki és kombináltuk a mai modern technológiával. Szilvi pedig gondoskodott a modern megjelenésről. Szuper lesz!

Egerek fognak költözni a szalmába?!

Igen, ez nekünk is eszünkbe jutott, így ezt a problémát már a tervezőasztalon megoldottuk. Azokon a helyeken, ahol be tudnának furakodni a szerkezetekbe, acél hálóval fogjuk védeni.

El fog ázni a szalma.

A kivitelezés során ez egy kritikus kérdés lesz, így erre megfelelően fel fogunk készülni. Beépítés után viszont annyi dolgunk lesz csak, hogy épségben tartsuk a vakolatot és megvédjük a víztől. Erre két megoldásunk is van:

  1. Az esőnek leginkább kitett oldalon pala (kő) burkolat kerül a falra is, így víz egyáltalán nem éri a vakolatot sem.
  2. A többi oldalon az eresz kellően túl lesz nyújtva, így csak minimális eső éri a homlokzatokat. Ennyivel pedig már a vályogvakolat is meg fog tudni birkózni.

Évekkel később felázik a vályog és omladozni fog, mint a régi parasztházak.

Egészen más technológiával épül ez a ház, mint amit dédszüleink építettek. A vályogfalat víz maximum a lakótérből tudja érni, de a vizes helyiségekben gondoskodunk a vízvédelmi megoldásokról (vízálló, átszellőztetett vendégfal). A külső esővédelmi megoldásokról pedig az előző kérdésben írtunk.

A vályogfalra nem lehet rögzíteni. Hogyan fogtok polcokat felszerelni?

Ez egy kritikus pontja a vályognak, valóban. A homlokzati falak bútorzatát gondosan megterveztük, így 10 évig ezzel biztosan nem lesz gondunk. Utána rendelkezésünkre fog állni a vályogfalban található faváz terve, így ehhez tudunk majd rögzíteni. Minden egyéb válaszfalat viszont kerámiából építünk pont a változó igények miatt.

A fa födém recsegni-ropogni fog, nem otthonos!

Általánosítva: iyenek a vendégházak födémei. Nálunk egy egészen nehéz gerendás födém épül majd, kellően hangszigetelve. Az emeleti padló rétegeket pedig lágy úsztatásra helyezzük, hogy a kopogó (és recsegő) hangokat is minimalizáljuk.

Az udvaron ásott földből készül majd a vályogfal?

Nem, dehogy. Azzal sincsen természetesen gond, de már előregyártott technológiával készült vályogtéglákat is lehet vásárolni, amelyek optimális körülmények között, egyforma minőségben készülnek, mi ebből választottunk. Építésre kész állapotban érkezik majd a telekre. Könnyű vele bánni és a hőtároló képessége szuperjó! Később a belső terek páraháztartásáról is gondoskodik és a nyári melegben is egészen hűvösen tartja majd a házunkat. Mennyire lesz tartós? Ha Budán a Várkert Bazárban jól működik, nálunk is biztosan megfelelő lesz.

Sötét lesz a tető. Nem lesz túl meleg nyáron a tetőtérben?

Igen, a sötét színek csak úgy szippantják a meleget. Viszont a természetes pala burkolat nagyon szép.

A nyári túlmelegedés ellen dupla vastagságú átszellőztető réteget terveztünk, hogy hűvösebb tudjon maradni a cserép alatti szerkezet. Emellett speciális hőszigetelést is alkalmazunk. A tetőablakokra külső árnyékolás kerül, hogy a meleg az ablakokon se jusson be. Ha még ezek után is meleg lesz, a tetőtérben mennyezet hűtés is beépítésre kerül. Nyáron 26-27 fokban mi még jól megvagyunk, hűvösebbet nem igénylünk.

Ha esetleg további kérdésed merült fel, tedd fel bátran a komment szekcióban és megpróbáljuk megválaszolni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

peczka-szilvia-epitesz

Bemutatkozás

Péczka Szilvia vagyok, okleveles építészmérnök.
Diplomámat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész karán szereztem. Már tanulmányaim alatt igyekeztem minél több szakmai tapasztalatot gyűjteni, kipróbálni magam számomra új területeken, minél többet tanulni és ellesni a már gyakorló építészektől, tapasztalatokat gyűjteni.

A másik építész a családban.

Nochta Tamás vagyok, Szilvihez hasonlóan okleveles építészmérnök. Míg ő a kreatív, én a műszaki (és kocka) dolgokat kedvelem. Épületek tervezésével egyáltalán nem foglalkozom, sokkal inkább az építészet informatikai oldala érdekel: Hogyan tudunk hatékonyabbak lenni építészként az informatikai lehetőségek segítségével.

miert bio_covid

Miért bio? Egyáltalán milyen egy bio-ház?

A fogalom-meghatározás előtt azzal kezdeném, hogy nem a “trendi” elnevezés fogott meg, és terveztünk erre egy házat, hanem összeszedtük az elképzeléseinket, vágyainkat, amikhez ez a megnevezés egész jól passzol.

peczka-szilvia-epitesz

Péczka Szilvia vagyok,
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal, legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. 

Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. 

Ha bármilyen kérdésed merülne fel, esetleg te is szeretnél egy energiatakarékos bio-házat a családodnak, keress bátran az alábbi elérhetőségeken:

Kövess a közösségi médiában!

Családunk általános félelmei

A családunk rengeteg fenntartással fogadta az ötletünket, mindenki tele volt bizonytalansággal és kérdéssel. "Miért??" - Néztek ránk furán. Ebben a posztban összeszedtük a legjellemzőbb kérdéseket és a válaszokat is.

Megosztás:

Facebook
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

Péczka Szilvia
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal. Legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. Bővebb információért keress a megadott elérhetőségeken.