egy bio-ház építésének története

Kíváncsi vagy, hogy állnak a munkálatok? Iratkozz fel, hogy értesíthessünk!

Miért bio? Egyáltalán milyen egy bio-ház?

A fogalom-meghatározás előtt azzal kezdeném, hogy nem a “trendi” elnevezés fogott meg, és terveztünk erre egy házat, hanem összeszedtük az elképzeléseinket, vágyainkat, amikhez ez a megnevezés egész jól passzol.

De induljunk az elejéről

Napjaink egyre fokozottabb környezeti változásai és az erre adandó reakciók, változtatások lehetősége már régebb óta foglalkoztat. Ezt erősítette föl az utóbbi évek Covid-helyzete, ami kiemelt témává tette az egészség, egészséges környezet fontosságát is. Ezek hatására a családi házunk tervezését a témához kapcsolódó építészeti könyvek tanulmányozásával kezdtem, köztük Ertsey Attila – Medgyasszay Péter Fenntartható építészet című könyvével (nem fizetett hirdetés). 

pexels-photo-9324362-m

Ez azóta is az asztalomon ragadt, sokat olvasom újra a tervezés során is. Rengeteg hasznos tudás van benne, pl. gondolatok egészen a ház telepítésétől, a telek kerthasználatától kezdve a tervezés egyéb területeihez is; különböző építőanyagok, technológiák, gépészeti rendszerek ismertetése; megvalósult projekt-bemutatások, elemzések. Az elején olvasható a témához kapcsolódó különböző elvek és fogalmak leírása, így pl. fenntartható építészet, ökoépítészet, bioépítészet, bioklimatikus építészet. A megálmodott házunk ezek közül lényegében mindegyiknek megfeleltethető, a fő motivációnkat viszont leginkább a bioépítészet írja le.

A könyvből idézve:

“Bioépítészet: Anyagai az emberi egészségre nem károsak, túlnyomó részt természetes építőanyagokból épít, vegyszerektől mentes oldószereket és felületkezelő anyagokat használ (pl. víz, alkohol). A ház nem gyűjt be káros környezeti hatásokat (pl. lehetőleg kevés acélt, vasbetont használ, ill. vasbeton szerkezetek esetén leföldeli azok vasalatát). Agyagvakolattal, ill. vályogfallal mérsékli a környezet elektromágneses hatásait (nagyfeszültségű kabelek, hullámok), nem telepít az épületre mikrohullámú antennát.”

Egyszerűsítve a célunk, hogy a házunk ne legyen káros se ránk, se a környezetünkre nézve.

Innen tehát a bio-ház elnevezés. Hogy hogyan jutottunk oda, hogy szalma+vályog házban szeretnénk élni, arról a következő bejegyzésben olvashattok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

peczka-szilvia-epitesz

Bemutatkozás

Péczka Szilvia vagyok, okleveles építészmérnök.
Diplomámat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész karán szereztem. Már tanulmányaim alatt igyekeztem minél több szakmai tapasztalatot gyűjteni, kipróbálni magam számomra új területeken, minél többet tanulni és ellesni a már gyakorló építészektől, tapasztalatokat gyűjteni.

A másik építész a családban.

Nochta Tamás vagyok, Szilvihez hasonlóan okleveles építészmérnök. Míg ő a kreatív, én a műszaki (és kocka) dolgokat kedvelem. Épületek tervezésével egyáltalán nem foglalkozom, sokkal inkább az építészet informatikai oldala érdekel: Hogyan tudunk hatékonyabbak lenni építészként az informatikai lehetőségek segítségével.

szalmabala_haz_miert_szalma

Miért éppen szalma+vályog?

Az előző posztban olvashattátok, honnan jön a bio-ház elnevezés. Most arról írok, hogyan jutottunk el a kiinduló fogalmakból oda, hogy szalma+vályog házat építsünk – ezzel kicsit magunkat is meglepve. 🙂

peczka-szilvia-epitesz

Péczka Szilvia vagyok,
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal, legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. 

Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. 

Ha bármilyen kérdésed merülne fel, esetleg te is szeretnél egy energiatakarékos bio-házat a családodnak, keress bátran az alábbi elérhetőségeken:

Kövess a közösségi médiában!

Miért bio? Egyáltalán milyen egy bio-ház?

A fogalom-meghatározás előtt azzal kezdeném, hogy nem a “trendi” elnevezés fogott meg, és terveztünk erre egy házat, hanem összeszedtük az elképzeléseinket, vágyainkat, amikhez ez a megnevezés egész jól passzol.

Megosztás:

Facebook
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

Péczka Szilvia
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal. Legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. Bővebb információért keress a megadott elérhetőségeken.