egy bio-ház építésének története

Kíváncsi vagy, hogy állnak a munkálatok? Iratkozz fel, hogy értesíthessünk!

Telek-vadászat

Mikor eldöntöttük, hogy számunkra megfelelőbb lenne egy telket keresni és arra építkezni, még nem seejtettük, ez mennyire nehéz feladat lesz ... ez is :)

Először azt kerestük, egyáltalán melyik városok jöhetnek szóba, ahova költöznénk, ahol szívesen élnénk majd. Vidékiek vagyunk mindketten, így abban biztosak voltunk, hogy nem Budapesten képzeljük el magunkat hosszútávon, de munka miatt túl messzire se kellene nézelődjünk.

Szempontok gyűjtése

Nyilván ez teljesen szubjektív, kinek mi az, ami fontos. Nekünk ezek a következők voltak:

 • Budapest közelsége (kocsival, tömegközlekedéssel egy órás távolság alatt!)
 • Budapest kötöttpályás közlekedéssel is könnyen, jól elérhető legyen, ne legyünk a kocsi rabjai
 • Szüleinktől se kerüljünk távolabb, inkább közelítsünk, ha lehet
 • Önálló település legyen, jól kiépített
  – Ezt értve mind az utakra, közterekre, takaros utcákra,
  – De legyenek boltok, ovik, iskolák, éttermek, lakkosság-arányosan = ne túlterhelten
 • Legyen valami kötődésünk

Ezek alapján elég jól kialakult a 2 esélyes, amikből leginkább hosszútávú elképzeléseink, érzéseink alapján döntöttünk. Néztük azt is, melyik település mennyire fejlődött az utóbbi időben, melyik jobb közlekedésileg és leginkább hogy ott sétálgatva, bejárva melyiket érezzünk magunkhoz közelebbinek.

telek-varos-kereses-vadaszat

Telek eladó?

A telek-kereséshez hasonlóan volt egy szempontrendszerünk, leginkább:

 • megfelelő tájolás
 • méret határon belül ( elég nagy hogy legyen kis kert is, de még megművelhető méretű)
 • ár…nyilván a pici árakat nem lehet befolyásolni, de a reális kereteken belül maradjunk, ha lehet
 • utca: takaros, barátságos, ki lehessen a gyerekeket engedni játszani
 • távolság: központ, vasút, iskola, óvoda sétával vagy biciklivel jól elérhető legyen

Ezeket szem előtt tartva kerestük az opciókat. Először a netes ingatlan-gyűjtő portálokat néztük végig, állítottunk be hirdetés-figyelőt. Itt adtunk újra egy esélyt, hogy akár házat vegyünk, ne telket, ha azt találunk jó paraméterekkel, megfizethetően, aminek nem kell még egy vagyont költeni a felújítására – de ilyet nem találtunk.

Vadász-trükkök

A netes keresőkön nem sok ígéretes találat volt. Azokat azért megnéztük előben is, ismerkedtünk a környékekkel, de előrébb ezekkel nem jutottunk, így új „módszereket” kellett bevetnünk.

Megkértük a várost jól ismerő barátainkat, mutassák meg nekünk, melyek azok a környékek, utcák, amiket ők ajánlanának, merrefelé érdemes egyáltalán nézelődjünk. Ez nagyon jó kiindulási alap volt.

Ezután kutattuk az üresnek tűnő telkeket ezeken a részeken, otthonról a netes térképet nézegetve, az utcákat virtuálisan bejárva, majd kisebb gyűjtés után ezeket előben is megnézve és sétával, biciklivel bejárva az utcákat kerestük a lehetőségeket, szűrtük a találatokat.

Lett így 2 kiszemeltünk, amik úgy tűnt, teljesítik a feltétel-rendszrünket és üresek is voltak – már „csak” ki kellett deríteni, eladóak-e. Az egyik hamar kiesett, miután a tulajdoni lapot lekérve kiderült, hogy nemrég vette meg egy fiatal pár, vélhetően hasonló tervekkel, mint mi. Bántuk is azért de nem is, mert a másik telekbe jobban beleszerettünk, ideálisabbnak tűnt. Arról sikerült kiderítsünk, hogy egy állami cég tulajdonában van, ezzel viszont a kb. elérhetetlen kategóriába esett. Még nem adtunk fel, kaptunk hozzájuk kontaktokat, írtunk emaileket, próbáltuk elérni őket, de nem jártunk sikerrel.

Ekkor jött a csoda

…vagy inkább csodás baráti közbenjárás. 🙂

Kaptunk ugyanis egy tippet egy telek-esélyről, ami ugyan még em létezik, de két hosszú telek tulajdonosa fontolgatja, hogy a telkeik végeitől megválva, azt egyesítve eladnák az új telket, ami egy másik utcáról (a legjobb utcáról! 🙂 ) nyíló lenne így.

Nem húzom tovább, őt választottuk. Hosszú folyamat volt, mire a nevünkre került a telek, de úgy érezzük, megérte! Ennél jobb telket nem is kívánhattunk volna 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

peczka-szilvia-epitesz

Bemutatkozás

Péczka Szilvia vagyok, okleveles építészmérnök.
Diplomámat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész karán szereztem. Már tanulmányaim alatt igyekeztem minél több szakmai tapasztalatot gyűjteni, kipróbálni magam számomra új területeken, minél többet tanulni és ellesni a már gyakorló építészektől, tapasztalatokat gyűjteni.

A másik építész a családban.

Nochta Tamás vagyok, Szilvihez hasonlóan okleveles építészmérnök. Míg ő a kreatív, én a műszaki (és kocka) dolgokat kedvelem. Épületek tervezésével egyáltalán nem foglalkozom, sokkal inkább az építészet informatikai oldala érdekel: Hogyan tudunk hatékonyabbak lenni építészként az informatikai lehetőségek segítségével.

miert bio_covid

Miért bio? Egyáltalán milyen egy bio-ház?

A fogalom-meghatározás előtt azzal kezdeném, hogy nem a “trendi” elnevezés fogott meg, és terveztünk erre egy házat, hanem összeszedtük az elképzeléseinket, vágyainkat, amikhez ez a megnevezés egész jól passzol.

peczka-szilvia-epitesz

Péczka Szilvia vagyok,
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal, legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. 

Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. 

Ha bármilyen kérdésed merülne fel, esetleg te is szeretnél egy energiatakarékos bio-házat a családodnak, keress bátran az alábbi elérhetőségeken:

Kövess a közösségi médiában!

Telek-vadászat

Mikor eldöntöttük, hogy számunkra megfelelőbb lenne egy telket keresni és arra építkezni, még nem seejtettük, ez mennyire nehéz feladat lesz ... ez is :)

Megosztás:

Facebook
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

Péczka Szilvia
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal. Legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. Bővebb információért keress a megadott elérhetőségeken.