egy bio-ház építésének története

Kíváncsi vagy, hogy állnak a munkálatok? Iratkozz fel, hogy értesíthessünk!

Csak a testemen át!

Szilvi nagyon szépen kigondolta milyen házban szeretne élni, de ebbe azért nekem is van némi beleszólásom. Hogy hogyan sikerült "rávenni" a szalmaházunkra? Ezt hadd meséljem el én. :)

Nem fogom minden évben meszelgetni a házat!” Valahonnan innen indulhattunk ki. 🙂

Alapvetően gyakorlatiasan próbáltam hozzáállni a dologhoz, mint általában. Elvégre Szilvi építészmérnök létére biztosan nem talált ki hülyeséget. Jó oka lehetett rá, hogy erre a szerkezetre esett a választása. Így egy csomó kérdésem volt az épülettel kapcsolatosan, melyek az épületszerkezetek nem ismeréséből fakadtak.

– Hogyan lehet ezt karban tartani?
– Évente vakolni kell kívül? És belül?
– Mennyire bírja az időjárást?
– Hogyan lehet bármit is rögzíteni a falakra? 30-40 év alatt azért párszor megváltoznak a felhasználási igényeink.
– Fa födém: Milyen lesz az akusztika? Milyen áthallások lesznek földszint és emelet között? Voltam én is gyerek, nem szerettem volna a szobám alatt aludni… 🙂

Egy szalmabálából épült modern lakóház. Magyarországra már csak hőtartó falszerkezet kell alá

Azt tudni kell, hogy míg Szilvi tervezői szakirányon végzett az építészkaron, addig én a szerkezetin. Így a kreatív álmodozó mellett inkább a bevált megoldások embere vagyok. Persze szeretek kísérletezni én is, de nem feltétlen családiház léptékben, talán érthető okokból.

„Nem szeretnék műanyagba csomagolva élni!”

Mondta Szilvi.

Hát abban én sem, sőt, még az ablakot is büntetlenül ki szeretném nyitni. Nem kell a mai agyongépesített ház. Így én alapból maradtam volna a már számomra is sokat bizonyított tégla háznál egy természetesebb hőszigeteléssel, amihez jól passzol egy nehéz födém. Ezekről már tudjuk, hogy belátható a karbantartásuk és élhetően működnek. Ellentétben a szalma+vályoggal, ami számomra még teljesen új, ismeretlen. Ezért Szilvivel sokat kutakodtunk.

Átnéztük a piacon kapható építőanyagok fizikai és energetikai tulajdonságait, a bekerülési költségeket. Újra elővettem a Környezetbarát épületszerkezettan egyetemi jegyzeteimet is, hogy lássam a karbantartási igényeket. Voltak azért emlékeim arról, hogy jó ez a „vályogos téma”, de nagyjából ennyi.

Aztán az excelben összegyűjtött számok csak nem hazudtak:

A 17 cm vályogfallal egy remek hőtartó képességű falat kapunk (egyenértékű a 30 cm körüli égetett kerámia téglával). Gyorsan felfűthető és napokig tartja a melegünket, kevesebbet kell fűteni.

A 35 cm szalmabálával csúcsminőségű hőszigetelésünk lesz (egyenértékű kb 20 cm EPS-sel).

Árban kb ugyanott vagyunk, mint a „műanyagos” tégla + EPS kombóval.

Mindemellett a vályog és a szalma szuperül együtt dolgozik: Semmi műanyag nem kerül a szerkezetbe, „lélegzenek” a falak, remek a páraháztartás és nem kell penészedéstől sem tartani. Egészségesnek tűnik!

Ráadásul kiderült az is, hogy nem kell évente újravakolni a vályogházat sem. (huhh, fellélegeztem)

7-10 évente azért biztosan foglalkozni kell majd vele

Számomra két kritikus kérdés maradt megválaszolatlanul:

– Fafödém áthallásait hogyan oldjuk meg? Nem akarok dübörgő gyerekek alatt aludni egy hosszú nap után.
– A vályog falakra hogyan lehet felrakni legalább egy polcot?

A födém témakörét úgy tűnik sikerült kezelnünk: Egészen nehéz rétegrendet rakott össze Szilvi a tartószerkezethez, illetve kellően lágy ágyazatra helyezni az emeleti padlóburkolatokat. Nagyjából az iskolapélda mentén haladtunk, tehát elviekben ennek már működnie kell majd a valóságban is.

A polcozás kérdéskörét egy hasonlóan megvalósult épület látogatása során zártuk rövidre: A vályogfalra rettenetesen körülményes rögzíteni. Így a földszinten a válaszfalakat mindenhol kerámiára cseréltük. (a kerámia falak nem okoznak gondot a külső vályogfalak között)

A gépészeti kérdésekben már nagyobb volt az összhang. Világmegváltó gondolatainkat a gépész tervezők is segítették megfelelő mederbe terelni, egy mai modern és kényelmes megoldást találva.

Összességében mondhatjuk, hogy egy high tech szalmaházban fogunk élni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

peczka-szilvia-epitesz

Bemutatkozás

Péczka Szilvia vagyok, okleveles építészmérnök.
Diplomámat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész karán szereztem. Már tanulmányaim alatt igyekeztem minél több szakmai tapasztalatot gyűjteni, kipróbálni magam számomra új területeken, minél többet tanulni és ellesni a már gyakorló építészektől, tapasztalatokat gyűjteni.

A másik építész a családban.

Nochta Tamás vagyok, Szilvihez hasonlóan okleveles építészmérnök. Míg ő a kreatív, én a műszaki (és kocka) dolgokat kedvelem. Épületek tervezésével egyáltalán nem foglalkozom, sokkal inkább az építészet informatikai oldala érdekel: Hogyan tudunk hatékonyabbak lenni építészként az informatikai lehetőségek segítségével.

miert bio_covid

Miért bio? Egyáltalán milyen egy bio-ház?

A fogalom-meghatározás előtt azzal kezdeném, hogy nem a “trendi” elnevezés fogott meg, és terveztünk erre egy házat, hanem összeszedtük az elképzeléseinket, vágyainkat, amikhez ez a megnevezés egész jól passzol.

peczka-szilvia-epitesz

Péczka Szilvia vagyok,
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal, legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. 

Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. 

Ha bármilyen kérdésed merülne fel, esetleg te is szeretnél egy energiatakarékos bio-házat a családodnak, keress bátran az alábbi elérhetőségeken:

Kövess a közösségi médiában!

Csak a testemen át!

Szilvi nagyon szépen kigondolta milyen házban szeretne élni, de ebbe azért nekem is van némi beleszólásom. Hogy hogyan sikerült "rávenni" a szalmaházunkra? Ezt hadd meséljem el én. :)

Megosztás:

Facebook
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

Péczka Szilvia
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal. Legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. Bővebb információért keress a megadott elérhetőségeken.