egy bio-ház építésének története

Kíváncsi vagy, hogy állnak a munkálatok? Iratkozz fel, hogy értesíthessünk!

Tervezési alapok és „Meki-ház”

A saját házunk tervezése másképp kezdődött, mint a tervezési megbízásaim. Nem kivételezésből, egyszerűen mert Tomi felvetette, mi lenne ha készítenék egy elő-tervet, amikor még telek kilátásban sem volt. Ezt a tervet nevezem "Meki-háznak".

Az egyetemen belém égett, milyen fontos, hogy minden egyes projekt egyedi. Természetesen mert minden esetben a Megbízók igényeihez, elképzeléseihez igazodik, de legalább ennyire fontos tényezőnek kell tekinteni a fizikai környezetet, ahova az épület kerül majd. Ehhez tökéletes elrettentő példa volt a McDonald’s házak képe. Ugyanaz. Bárhol.

McDonald's brand
McDonald’s brand-ház

Már vártam, hogy találjunk egy telket, amire végre elindíthatom az agytekervényeket. Kezdődhet a közvetlenebb környezet, környék, hely-szellem megismerése, némi kutatás, vonatkozó szabályozások feltérképezése, hogy ezeket a saját igényeinkkel és elképzeléseinkkel kiegészítve összeálljon a tervezési program, ami alapját adja a tervezésnek.

Ezt gondoltam volna én kiindulásnak.

Szerencsére nem vagyunk egyformák.

Tominak nagyon jó gyakorlatias meglátásai vannak – még ha néha kell egy kis meggyőzés, hogy ezeket az én világomba tudjam illeszteni. 🙂 Hasonlóan történt ez akkor is, mikor felvetette, hogy készítsek egy elő-tervet a házunkra. Először furcsának és feleslegesnek is tűnt, minek szeressünk bele egy tervbe, ami valószínűleg úgyse tudna pont úgy megvalósulni? … Megbeszéltük az érveit, miért látná ezt jónak, hozzá az én ellenérveimet és félelmeimet is.

Végül egyezséget kötöttünk: Készül egy elő-koncepcióterv, szigorúan vázlatos szintig.

A cél az volt, hogy lássuk, mik az elképzeléseink, milyen helyiségeket szeretnénk, azokat hogyan és mire használnánk. Így ki tud alakulni egy helyiséglista, funkcionális kapcsolatokkal és szükséges méretekkel. Mindenzt összegyúrva megkapunk egy ezeket megvalósító minimum házméretet, amire már előzetesen bekerülési költséget tudunk kalkulálni.

Ez után már azt is tudni fogjuk, mekkora lenne az ideális telek és meddig mehetünk el árban a keresésénél. Azóta természetesen feje tetejére állt a világ, az árak tekintetében végképp, de ez ellen nem tudunk mit tenni.

A Meki-terv

A célt tehát már ismeritek, most megosztanék néhány gondolatot, mik voltak azok az alapvető szempontok, amikből kiindultunk.

 • szükségleteket kielégítő, de minimális méret
  Természetesen a bekerülési költség sem mindegy, de nem emiatt volt ez igazán fontos számunkra, inkább fenntartás, fenntarthatóság szempontjából.
 • időben alakítható
  Olyan házat képzeltünk el, ami alkalmazkodni tud a változó körülményekhez, hogy ne legyen feleslegesen nagy akkor sem, ha még csak vagy már csak éppen ketten laknánk. Ugyanakkor ha jönnek a családjaink, barátok, őket is vendégül tudjuk látni.
 • Home-office-opciók
  Az otthonunk részben a munkaterem is lesz, vagy Tominak, esetleg mindkettőnknek – ezt a covid-időszak is megerősítette. Nem tudjuk, mit hoz a jövő, ezt mind elképzelhetőnek tartjuk.
 • kiemelt élettér
  Nagyon fontos, a minőségi együtt töltött idő, amihez számunkra a konyha-étkező-nappali-terasz négyese, ezek térformálása, kapcsolatai álltak a tervezés fókuszában.
 • benapozás
  Meki-tervhez kicsit kilóg a sorból, mégis már itt felmerült az igény vagy inkább elképzelés, milyen benapozás lenne ideális ezekhez a terekhez, hogyan szeretnénk a házzal alkalmazkodni a Naphoz és ki is használni azt, télen-nyáron egyaránt.
  Ez már inkább egy erős és hasznos sorvezető is volt a telek-kereséshez.

Kifejlet és utóélet

Ezen elképzelések alapján végül születtek verziók, tesztelésképpen is. Vizsgáltuk például hogy földszintes vagy emeletes ház lenne számunkra ideálisabb, abból is tetőteres, térdfalas, milyen mértékben beépített… szóval képzelhetitek, lett néhány verzió. 🙂

Az első Meki-család

A végére kialakult, mi az a kb. bruttó és nettó m2, amiből már azt mondjuk, hogy reálisan kihozható egy igényeinknek megfelelő ház. Erre pedig tudtunk már pénzügyileg is tervezni.

Ahogy azt sejtettem az elején (én megmondtam… 😛 ), a telkünk végül teljesen mást igényelt, mint hogy a Meki-terv ráilleszthető legyen (= újratervezés). Mégis azt mondom, hasznos volt elkészíteni! Ahogy általánosan is igaz, hogy sokszor nem a cél a fontos, hanem az út maga, itt is a tervezés folyamata volt az, ami sokat segített, tanított, így mikor végre megtaláltuk A Telket, már pontosan ismertük a vágyainkat. Ez nagy segítség volt nem csak a telek-kereséshez, de a későbbi (újra)tervezéshez is.

Ajánlom másoknak is. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

peczka-szilvia-epitesz

Bemutatkozás

Péczka Szilvia vagyok, okleveles építészmérnök.
Diplomámat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész karán szereztem. Már tanulmányaim alatt igyekeztem minél több szakmai tapasztalatot gyűjteni, kipróbálni magam számomra új területeken, minél többet tanulni és ellesni a már gyakorló építészektől, tapasztalatokat gyűjteni.

A másik építész a családban.

Nochta Tamás vagyok, Szilvihez hasonlóan okleveles építészmérnök. Míg ő a kreatív, én a műszaki (és kocka) dolgokat kedvelem. Épületek tervezésével egyáltalán nem foglalkozom, sokkal inkább az építészet informatikai oldala érdekel: Hogyan tudunk hatékonyabbak lenni építészként az informatikai lehetőségek segítségével.

miert bio_covid

Miért bio? Egyáltalán milyen egy bio-ház?

A fogalom-meghatározás előtt azzal kezdeném, hogy nem a “trendi” elnevezés fogott meg, és terveztünk erre egy házat, hanem összeszedtük az elképzeléseinket, vágyainkat, amikhez ez a megnevezés egész jól passzol.

peczka-szilvia-epitesz

Péczka Szilvia vagyok,
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal, legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. 

Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. 

Ha bármilyen kérdésed merülne fel, esetleg te is szeretnél egy energiatakarékos bio-házat a családodnak, keress bátran az alábbi elérhetőségeken:

Kövess a közösségi médiában!

Tervezési alapok és „Meki-ház”

A saját házunk tervezése másképp kezdődött, mint a tervezési megbízásaim. Nem kivételezésből, egyszerűen mert Tomi felvetette, mi lenne ha készítenék egy elő-tervet, amikor még telek kilátásban sem volt. Ezt a tervet nevezem "Meki-háznak".

Megosztás:

Facebook
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

Péczka Szilvia
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal. Legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. Bővebb információért keress a megadott elérhetőségeken.