egy bio-ház építésének története

Kíváncsi vagy, hogy állnak a munkálatok? Iratkozz fel, hogy értesíthessünk!

Az alapozás energetikai szempontok szerint

Könnyűszerkezetes jellegű házak alapozása itthon sokszor a legegyszerűbb megoldás: vasbeton lemez. Ami tartószerkezetileg rendben van, energetikailag teljesen másképpen fog viselkedni, mint ahogyan azt szeretnénk. Miért a sávalapozás mellett döntöttünk?

Ebben a cikkben a szakzsargon helyett inkább az egyszerű és közérthető szemléltetést helyeztem előtérbe. Így ugyan nem lett túl szakmai az írás, viszont jobban meg lehet érteni a tervezési gondolatmenetünket. Lássuk hát, hogyan alakult ki az alapozás a Szalmaházunk alá.

Az átlagosnak mondható családi ház alá kétféle alapozás szokott készülni: lemezalap vagy sávalap. Ha nagyon mélyen van a teherhordó talajréteg, vagy lejtős, vizes a terep, egyéb megoldásokhoz kell folyamodni.

Kivitelezési szempontok szerint a vasbeton lemezalap a legkönnyebben elkészíthető megoldás, hiszen csak el kell „kicsit” kotorni a földet, fel kell tölteni némi kaviccsal, majd jöhet a betonozás (igen leegyszerűsítve a folyamatot). Az épületkontúr körül elegendő a kitűzést is elvégezni, nem kell „bonyolult” alaptestek helyeit méregetni. Így ha van rá mód, szívesen beszélik rá a megrendelőt a kivitelezők erre a fajta szerkezetre.

Nem volt ez másképp nálunk sem: Némi tereprendezés után elég közel került a teherhordó réteg, hogy lemezalapot lehessen az épület alá építeni. Energetikai okokból mégis a sávalapozás mellett maradtunk.

Nehezen bírom a meleget.

A tervezés folyamán az volt az energetikai koncepciónk, hogy amennyire lehet, felhasználjuk a talaj hőjét Szalmaházunk belső klímájának alakításához. Így a talajon fekvő padlónkból elhagytuk a vastag hőszigetelést és azt az alaptestek mellé helyeztük át. Így a talaj felől áramló hűtő hatást sokkal jobban ki tudjuk majd használni a kánikulában.

Leginkább a nyári túlmelegedéstől tartok. Egyre gyakrabban elviselhetetlen a nyári forróság, nehezen viselem… A légkondit sem kedveljük túlságosan, mert „száraz és szeles” lesz a házban az időjárás, amiben meg nem annyira jó pihenni. Emellett az is fontos volt, hogy ne a gépészettől függjünk. Ezért döntöttünk úgy, hogy ne vastagon hőszigeteljünk a padló felől, hagyjuk, hogy hűvösebb is tudjon maradni.

Viszont a téli hideg ellen mégis kell valahogy védekezni: Így az alaptestek teljes magasságában 20 cm vastag hőszigetelés fog bekerülni. Ezáltal kívülről védve leszünk a hideg ellen.

Mit értünk el ezzel?

A talaj egész évben hűti a padlónkat.

Ez nyáron egészen hasznos, mivel minimálisan kell majd hűtenünk a házat (ha egyáltalán kell majd). Terveink szerint 26 foknál nem igen lesz bent melegebb nyáron sem, ami számunkra még elfogadható.

Télen is hűteni fog. Emiatt minimálisan magasabb fűtési költséggel kell majd számolnunk, mintha teljesen hőszigeteltünk volna a padló felől. Viszont a falszerkezeteink hőtároló képessége olyan jó lesz, hogy így sem kell túl magas rezsit fizetnünk a téli fűtés után.

Mi lett volna, ha lemezalap készül?

Egy „védelmi vonallal” kevesebb lett volna a házunk alatt. Míg a sávalapot egy „pajzsként” használjuk a külső hő ellen (legyen ez hideg vagy meleg), ez teljesen kimaradt volna. Az összes hőszigetelést kénytelenek lettünk volna a lemezalap alá tenni, hogy energetikailag meg tudjunk felelni a ma érvényes követelményeknek. Ez pedig a talaj felől érkező hűtő hatástól is elszigetelt volna minket. Így ugyan télen kevesebbet kellene fűtenünk, nyáron viszont többet hűtenünk, hiszen a hőszigetelés bent tartotta volna a meleget is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

peczka-szilvia-epitesz

Bemutatkozás

Péczka Szilvia vagyok, okleveles építészmérnök.
Diplomámat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész karán szereztem. Már tanulmányaim alatt igyekeztem minél több szakmai tapasztalatot gyűjteni, kipróbálni magam számomra új területeken, minél többet tanulni és ellesni a már gyakorló építészektől, tapasztalatokat gyűjteni.

A másik építész a családban.

Nochta Tamás vagyok, Szilvihez hasonlóan okleveles építészmérnök. Míg ő a kreatív, én a műszaki (és kocka) dolgokat kedvelem. Épületek tervezésével egyáltalán nem foglalkozom, sokkal inkább az építészet informatikai oldala érdekel: Hogyan tudunk hatékonyabbak lenni építészként az informatikai lehetőségek segítségével.

miert bio_covid

Miért bio? Egyáltalán milyen egy bio-ház?

A fogalom-meghatározás előtt azzal kezdeném, hogy nem a “trendi” elnevezés fogott meg, és terveztünk erre egy házat, hanem összeszedtük az elképzeléseinket, vágyainkat, amikhez ez a megnevezés egész jól passzol.

peczka-szilvia-epitesz

Péczka Szilvia vagyok,
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal, legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. 

Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. 

Ha bármilyen kérdésed merülne fel, esetleg te is szeretnél egy energiatakarékos bio-házat a családodnak, keress bátran az alábbi elérhetőségeken:

Kövess a közösségi médiában!

Az alapozás energetikai szempontok szerint

Könnyűszerkezetes jellegű házak alapozása itthon sokszor a legegyszerűbb megoldás: vasbeton lemez. Ami tartószerkezetileg rendben van, energetikailag teljesen másképpen fog viselkedni, mint ahogyan azt szeretnénk. Miért a sávalapozás mellett döntöttünk?

Megosztás:

Facebook
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

Péczka Szilvia
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal. Legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. Bővebb információért keress a megadott elérhetőségeken.