egy bio-ház építésének története

Kíváncsi vagy, hogy állnak a munkálatok? Iratkozz fel, hogy értesíthessünk!

Kezdeti problémák a telken – közművek

Miután a telek az építtetők nevére kerül, mihamarabb neki is szeretnének látni az építkezésnek. Mi sem vagyunk ezzel másképp: Szeretnénk minél előbb költözni :) Két tudvalevő problémával vásároltuk meg a telket: Az egyik egy keresztező szennyvízcső, a másik pedig egy gázcső. Mindegyik a szomszéd telek felé és egyikre sem szabad ráépteni.

Korábbi tapasztalataink alapján nem nem kellett volna bármiféle problémát okozni ennek a két csőnek az áthelyezése. De mivel nem szokványos a telek elhelyezkedése, így a közművek ügyintézői sem tudták, hogy pontosan milyen megoldást tudnak majd elfogadni.

Eleinte úgy tűnt, a szennyvízzel lesz a nagyobb gond: Egy telekre csak egy bekötés kerülhet, egy bekötésre pedig egy háztartás csatlakozhat. Ezzel csak egy gond van: A szomszéd épület szennyvizét átemelő szerkezettel, főút bontással, forgalom tereléssel lehetne csak megoldani horribilis költségeken, melyik senki sem szeretett volna vállalni. Ehhez képest a gázcsövet egyszerűen csak át lehet helyezni 1-1 nyomáspróbával karöltve – mondták.

Értelmetlenül nagy védőtávolságokat is kértek a csövek környezetében (egymás között és az épület mellett is), melyek miatt gyakorlatilag ellehetetlenült volna a telek normális beépíthetősége is. Egyáltalán nem volt logikus a dolog, hiszen a közterületen is egész közel futnak egymáshoz a közmű csövek.

Ezek a megoldások egyértelműen nem jöhettek szóba. Több körös konzultáció és a megfelelő közmű tervezők megtalálása után már sikerült kibogozni a gordiuszi csomót.

kivaltando-kozmu
A leendő garázs alatt futnak a meglévő közmű vezetékek

Szennyvíz:

Ahogyan az elején is gondoltuk, mégis ez lett az egyszerűbb feladat. Különösebb tervezés és engedélyeztetés nélkül a telekre érkező bekötési ponttól jóformán azt csinálunk és úgy vezetjük az ejtő csöveket, ahogyan akarjuk. Némi védőtávolságot be kell majd tartanunk az épülettől természetesen, de érdemben nem befolyásolja majd a ház tervezett pozícióját. Mindkét háztartás szennyvizét is rá tudjuk csatlakoztatni.

Gáz:

Ez a sztori kicsit rázósabb volt. Mint kiderült, középnyomású csővel van dolgunk, melyet nem lehet „csak úgy” kedvünk szerint vezetni. Ugyan van 1-1 elzáró a telkünkön és a szomszéd épületnél is, mégis elég körülményes volt a számunkra is optimális megoldást megtalálni. Végül a telekhatárra épített tömör kerítésre lehet majd felszerelni a csövet, melytől épp csak „karbantartásnyi” távolságot kell tartanunk az épülettel.

Ez lehet kicsit furcsa megoldás első olvasatra, de gondoltunk erre a verzióra is, így örülünk a lehetőségnek.

Végül a tervezett helyére kerülhet majd az épület egésze, nem kell méreteket csökkentenünk és optikailag is rendben lesz az udvar, nem lesz semmi zavaró gázcső a láthatáron.

Már várjuk a terveket, amik alapján el tud kezdődni a csövek kiváltása. Természetesen a gázzal még további huzavonák lesznek, de a főépület kivitelezését talán nem hátráltatja.

Na de mi a helyzet a villamos árammal?

A villanyszerelő szerint itt egyszerű és sztenderd a procedúra, csak elég hosszadalmas. Földkábellel csatlakozunk a hálózatra, a csatlakozási pont kb 4 méterre van a telekhatártól, nem kivitelezhetetlen a dolog. Előre láthatólag fél éves távlatokban lehet gondolkodni. Lassan őrölnek az Eon malmai. Eddig másfél hónap alatt, a papírok leadása után gyakorlatilag semmi sem történt. Várjuk a legjobbakat.

Ajánlott bejegyzések:

peczka-szilvia-epitesz

Bemutatkozás

Péczka Szilvia vagyok, okleveles építészmérnök.
Diplomámat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész karán szereztem. Már tanulmányaim alatt igyekeztem minél több szakmai tapasztalatot gyűjteni, kipróbálni magam számomra új területeken, minél többet tanulni és ellesni a már gyakorló építészektől, tapasztalatokat gyűjteni.

A másik építész a családban.

Nochta Tamás vagyok, Szilvihez hasonlóan okleveles építészmérnök. Míg ő a kreatív, én a műszaki (és kocka) dolgokat kedvelem. Épületek tervezésével egyáltalán nem foglalkozom, sokkal inkább az építészet informatikai oldala érdekel: Hogyan tudunk hatékonyabbak lenni építészként az informatikai lehetőségek segítségével.

miert bio_covid

Miért bio? Egyáltalán milyen egy bio-ház?

A fogalom-meghatározás előtt azzal kezdeném, hogy nem a “trendi” elnevezés fogott meg, és terveztünk erre egy házat, hanem összeszedtük az elképzeléseinket, vágyainkat, amikhez ez a megnevezés egész jól passzol.

peczka-szilvia-epitesz

Péczka Szilvia vagyok,
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal, legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. 

Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. 

Ha bármilyen kérdésed merülne fel, esetleg te is szeretnél egy energiatakarékos bio-házat a családodnak, keress bátran az alábbi elérhetőségeken:

Kövess a közösségi médiában!

Kezdeti problémák a telken – közművek

Miután a telek az építtetők nevére kerül, mihamarabb neki is szeretnének látni az építkezésnek. Mi sem vagyunk ezzel másképp: Szeretnénk minél előbb költözni :) Két tudvalevő problémával vásároltuk meg a telket: Az egyik egy keresztező szennyvízcső, a másik pedig egy gázcső. Mindegyik a szomszéd telek felé és egyikre sem szabad ráépteni.

Megosztás:

Facebook
LinkedIn

Ajánlott bejegyzések:

Péczka Szilvia
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal. Legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. Bővebb információért keress a megadott elérhetőségeken.