egy bio-ház építésének története

Kíváncsi vagy, hogy állnak a munkálatok? Iratkozz fel, hogy értesíthessünk!

Házi feladat: Timelapse videó gyártás

A kivitelezés kezdete előtt elhatároztuk, hogy amiről tudunk, készítünk egy összefoglaló timelapse (gyorsított) videót. Ehhez egy jó kamerára volt szükségünk, meg némi melóra a telken. Hát ennél kicsit összetettebb volt a valóság. :) Mit és hogyan üzemeltünk be? Katt a továbbra!

Szeretem a különféle házi barkács feladatokat. Egyrészt tök jó maga a tervezés folyamata, másrészt pedig az építés, mellyel kézzelfogható eredmény születik. A bevásárlást – na azt nem szeretem… 😛

Ahhoz, hogy a végeredmény jó legyen, gondos tervezésre van szükség. Fel kell állítani a célt, majd alaposan át kell gondolni az ide vezető utat: Egészen pontosan milyen feladatokat kell elvégezi, ezeket milyen eszközökkel tudjuk majd megcsinálni, az eszközöket hol lehet beszerezni, kik és miben tudnak nekem segíteni. Végül pedig ezt az egészet időben össze kell szervezni. Ha bármit meg akarunk spórolni a tervezésen, az a kivitelezésen biztosan bonyodalmakat fog okozni, időben is a többszörösét kell rászánni a helyszíni megoldásra. A leggondosabb tervezés után is marad még 1-2 dolog, ami nem jutott eszembe, ezzel is elég lesz foglalkozni.

Igen, így álltam hozzá a kamera telepítéshez is 🙂

Két alapfeltétel biztosítása: Áram és internet

A telken jelenleg nincsen áram, sem internet. Ezek nélkül nem tudunk videót készíteni, így ezt a kulcskérdést mindenképpen előre meg kellett oldani.

Mindegyiket kedves szomszédainktól kaptuk kölcsön., ez úton is köszönjük szépen a hatalmas segítséget nekik!

Így viszonylag könnyen megoldódott ez a dolog: Az áramot el tudjuk kábelezni a telken, csak egy kis ásás kell hozzá. Wifi jelet pedig szuper minőségben mértem a leendő kamera helyén, így ez is pipa.

Hogyan választottam kamerát?

Hát ez egy nehéz sztori volt. Nem vagyok az a nagy videós arc, bár gyerek korunkban (akkor még) kézikamerákkal végtelen filmet készítettünk el és vágtunk össze videó készülékekkel (VCR technológia), később számítógéppel saját magunk szórakoztatására. Szóval elég távolról indultam, hiszen nem tudok semmit a fixen kültérre telepített kamerákról. Elkezdődött a piackutatás…

Kültéri, interneten működő kamerát már kb 15.000 forinttól lehet vásárolni, a határ pedig a csillagos ég jóformán. Az ár persze az alkalmazott megoldásoktól és a kép minőségétől is jócskán függ.

kültéri_kamera_google
Kültéri kamera a google-ből.

Egy fix pont volt, amihez mindenképp alkalmazkodni kellett: Az itthoni adatszerverrel önállóan kommunikálnia kell. Külön videó rögzítő eszközt vásárolni felesleges lett volna és rengeteg pluszmunkát okozott volna.

Mivel még nem csináltam timelapse videót és élő internetes közvetítést sem, így elkezdtem ezeket is kutatni a neten. Találtam néhány céget, akik ilyesmivel foglalkoznak, egészen hasznos infókhoz jutva. (Bár végül ez az ág zsákutcába futott) Megismertem pár típust, az alapvető felbontás és képminőségbeli különbségekről is kellően tájékozódtam, hiszen ez kulcsfontosságú.

Lássuk milyen igényeket támasztottam a kamera felé:

  1. Kültéri, fixen telepíthető, időjárásálló eszköz szükséges.
  2. Kommunikálnia kell az adatszerveremmel (hiszen ez alapból képes élő közvetítésre és timelapse videó készítésére. Továbbá több kamerát is kezel, így később a biztonsági rendszer központja lehet)
  3. Megfelelő képminőség, minimum 1K (azaz 1920×1080 képpont), de inkább 2K felbontással
  4. Beépített wifi vevő képesség, ne kelljen külön mobilinternet állomásra beruháznunk.
  5. Éjszaka is belássa a telket, hiszen biztonsági / felügyeleti szerepe is lesz már most.
  6. Jó lenne, ha kb 30.000 forintba beleférne
  7. Értelmes idő alatt beszerezhető, magyar raktárkészleten van.

Hosszas kutatómunka után végül egy Foscam G4P készüléket választottam, mely szerencsére minden fenti igényt kielégített.

Gyártói fotó

Mire van még szükségünk?

Tök jó, megvan a kamera. Már csak egy-két apróságot kell beszerezni – gondoltam.

kamera-tartozékok
Ez a „néhány” szerelvény kell még a kamera mellé

Lássuk, mit rejt a bevásárlókosaram:

Egyrészt meg kellett oldani az áramforrást.

Sajnos még mindig nincs áram a telken (update: augusztusban sincs még, köszi eon..), így egyik kedves szomszédunktól kaptunk „kölcsön”. Az így kialakult áramvételi ponthoz képest természetesen a legtávolabbi pontra kell majd eljuttatni az áramot. Ehhez elég sok elektromos kábelre volt szükség. Mint kiderült, a készreszerelt lengődugós kábelek jóval olcsóbbak, mintha megveszem az alapanyagokat, így hát ezeket kerestem.

A villamos vezetéket a földben kellett vezetni, így ehhez megfelelő védőcsövezésre is gondolni kellett. „Villanyoszlopokat” nagyon nehéz és költséges lett volna készíteni, illetve a daruzási feladatoknál is útban lett volna. Célravezetőbb volt keresztül ásni a telket, majd egy gégecsőben elvezetni a kábelt. Mivel erre később már csak talaj feltöltés kerül, így a munkagépeknek sem lesz útban. A képen már temetjük vissza a kábelt, így legalább már őszinte a mosolyom 🙂

A földmunkák után eléggé kemény volt a talaj, csákány kellett hozzá. (Na, erre nem számítottunk 🙂 )

A meglévő villanyoszlop a telek előtt sajnos nincs jó helyen videózási feladatokhoz, így egy új oszlop építését is meg kellett tervezni. Egy csomó zsaluzóanyag megmaradt az alapozás után, így deszkában lehetett gondolkozni. Egy támpont volt: A korábbi telekhatáron lévő acél kerítésoszlop, melyhez részben lehet majd rögzíteni.

A kamerát 6-7 méter magasságba kellett feljuttatni (ez lesz a derékszelemen magassága), hogy az egész épületre jól rálásson és jó videókat tudjunk készíteni. Ilyen magasan már elég komoly kilengéssel is számolni kell. Így több rétegben, egymással átfedésekben épült össze a deszkákból az oszlop. További merevítésnek és támasznak egy háromszöget építettünk az alsó részére. Így stabilabban le tudtuk talpalni a talajon is, nem csak az acél oszlop tartja, amihez oldalról hozzá lett rögzítve hilti szalagokkal.

kamera-oszlop-építés
A kamera oszlop építése

Az oszlop tetejére szintén védőcsőben vittük fel a villamos vezetéket.

A kamera alatt egy kellően nagy méretű, vízálló kötődoboz került felszerelésre. Egyrészt ide fut be az elektromos betáp, másrészt a kamerából ide érkeznek a saját vezetékei (internet, bekapcsoló, hangszóró, mikrofon, táp). Ezek mellé bónuszként egy konnektor aljzatot is el kellett helyezni, mert a kamera 12V-on üzemel. Itt szintén voltak a helyszínen megoldandó problémák, mert a kamera táp sajnos nehezen akart beleférni.

Miután mindezt a földön összeraktuk, már csak fel kellett szerelni a kamerát az oszlop tetejére. Lehetőség szerint olyan (tökéletes 😀 ) pozícióban, hogy jól lássa a leendő házat. Itt azért volt két probléma is: Egyrészt nincs még itt az épület, szóval oda kellett képzelnem. Másrészt nincsen olyan hosszú létránk, amivel fel lehet menni az oszlop tetejére, így a földön fekvő oszlopon kellett megfelelően beforgatnom az eszközt.

A kamera oszlop végleges rögzítése előtt a telefonomról megosztott mobilneten keresztül egy ellenőrző pillantást tudtam a kamera képére vetni. Minden remeknek tűnt, már csak végleges wifit kell „kölcsönöznünk”. (eddig még nem kértük el a wifi jelszót)

kamera-oszlop-állítás
Az oszlop végleges rögzítése

Bónuszjáték

A cikk elején említettem, hogy a leggondosabb tervezés ellenére is vannak a helyszínen megoldandó problémák.

Miután minden elkészült, felkerült a kamera a megfelelő pozícióba és már csak a csatlakozás volt hátra:

Kiderült, hogy ilyen magasan egyáltalán nincsen wifi vétel!

Hát igen. Ez elég nagy pofáraesés volt két nappal a kivitelezők érkezése előtt. 😀

Az antenna ugyan forgatható, de a mögötte lévő vaskos faszerkezet eléggé leárnyékol neki. A kamera hazai forgalmazója szerint mivel semmi jelet nem lát, ilyen magasan az erősebb antenna sem fog. Plusz nehezítés még: ezeknek a kameráknak az antenna csatlakozásai a szokványostól eltérően vannak megcsinálva, így a bárhol kapható hosszabbító vezeték sem jó hozzá.

Ebből a hátrányos helyzetből kellett mégis találnom egy megfelelő antenna hosszabbító vezetéket illetve egy elég hosszú létrát, amivel fel tudok menni a kamerához bekötni a vezetéket…

antenna-kábel
Minden remekül ingott és lengett, elég izgi volt fent…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

peczka-szilvia-epitesz

Bemutatkozás

Péczka Szilvia vagyok, okleveles építészmérnök.
Diplomámat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész karán szereztem. Már tanulmányaim alatt igyekeztem minél több szakmai tapasztalatot gyűjteni, kipróbálni magam számomra új területeken, minél többet tanulni és ellesni a már gyakorló építészektől, tapasztalatokat gyűjteni.

A másik építész a családban.

Nochta Tamás vagyok, Szilvihez hasonlóan okleveles építészmérnök. Míg ő a kreatív, én a műszaki (és kocka) dolgokat kedvelem. Épületek tervezésével egyáltalán nem foglalkozom, sokkal inkább az építészet informatikai oldala érdekel: Hogyan tudunk hatékonyabbak lenni építészként az informatikai lehetőségek segítségével.

miert bio_covid

Miért bio? Egyáltalán milyen egy bio-ház?

A fogalom-meghatározás előtt azzal kezdeném, hogy nem a “trendi” elnevezés fogott meg, és terveztünk erre egy házat, hanem összeszedtük az elképzeléseinket, vágyainkat, amikhez ez a megnevezés egész jól passzol.

peczka-szilvia-epitesz

Péczka Szilvia vagyok,
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal, legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. 

Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. 

Ha bármilyen kérdésed merülne fel, esetleg te is szeretnél egy energiatakarékos bio-házat a családodnak, keress bátran az alábbi elérhetőségeken:

Kövess a közösségi médiában!

Házi feladat: Timelapse videó gyártás

A kivitelezés kezdete előtt elhatároztuk, hogy amiről tudunk, készítünk egy összefoglaló timelapse (gyorsított) videót. Ehhez egy jó kamerára volt szükségünk, meg némi melóra a telken. Hát ennél kicsit összetettebb volt a valóság. :) Mit és hogyan üzemeltünk be? Katt a továbbra!

Megosztás:

Facebook
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

Péczka Szilvia
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal. Legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. Bővebb információért keress a megadott elérhetőségeken.