egy bio-ház építésének története

Kíváncsi vagy, hogy állnak a munkálatok? Iratkozz fel, hogy értesíthessünk!

Alapozási munkálatok

Az alapozás elvi kialakításáról írtunk korábbi bejegyzésünkben. Most a kivitezés 1-1 fázisát mutatjuk be, képekkel és egy mini timelapse videóval.

Zsaluzat készítése, vasszerelési munkálatok

Az épület alatt az alaptestek két részből állnak:

Egy alsó, földpartok közé öntött beton, mely nem volt túl látványos a végeredményt tekintve. 😃

Illetve felül egy deszkazsaluzat közé készült, vasalt beton rész. Aképeken látható vasalatok és a zsaluzat készítése kézi erővel történik. Minden acél keretet egyesével kell legyártani. Ez elég hosszadalmas feladat, pláne ebben a melegben. 🌞😎

Az alapozás második részének zsaluzását láthatjátok a képeken:

Feltöltések készítése

Az épület alól korábban kitermelt föld egy része visszakerül az alaptestek közé. Egyrészt szintkiegyenlítés, másrészt pedig ez alkotja majd az alapját az alaptestekre kerülő vasbeton lemezeknek.

A talaj felől érkező páráról nem szabad megfeledkeznünk: Ahol szükséges (a leendő rétegrendek megkívánják) védekeznünk kell ellene.

A lakórész és a garázs alatt a talajpára kicsapódását elősegítő kavicsos feltöltés készült. Itt nem engedhetjük meg, hogy a használati terekbe nedvesség kerüljön. A kavicságyazatban a talajpára nagy része kicsapódik, nem halad feljebb a szerkezetben a padló felé. Míg a terasz esetén nincsen ilyen követelményünk: ott szabadon távozhat a pára. Így ide csak az innen kitermelt földet töltötték vissza. A terasz burkolata nedvességet átengedő lesz, így a talajpára és az eső sem fog gondot okozni, hagyjuk a nedvesség szabad vándorlását. Az épület alatt viszont vízzárást kell majd kialakítani.

Vasbeton alaplemez

Az alapozás tetején egy vasalt aljzatlemezt kell készíteni. Ez viseli majd a terheket és erre készül majd a talajnedvesség elleni vízszigetelés is.

Egy kis ideig most búcsúzunk az alapozást érintő feladatoktól. Később még el kell készítenünk köré a lábazati hőszigetelést. Mivel a beton összetörte volna a hőszigetelő táblákat, így ezt utólagosan lehet csak elkészíteni.

A garázs és a lakórész közé viszont már be tudott kerülni, ez látszódik az utolsó képen.

Az alapozás körüli hőszigetelés energetikai szerepéről itt írtuk a blogon:

Vízszigetelés – vízzáró réteg

A vasbeton lemezen készülő vízszigeteléssel a talaj felől érkező nedvesség bejutását akadályozzuk meg az épületbe.

Egy 4 mm vastag bitumenes lemez került beépítésre, mely elég strapabíró lesz ahhoz is, hogy megépüljön rajta a faváz is 🙂

A második képen a gépészeti kiállások „gallérozása” látható, a harmadikon pedig a felhasznált vízszigetelő lemez.

Timelapse videó a vízszigetelés kivitelezéséről

Kitelepítettünk a telekre egy kamerát, mely segítségével timelapse (gyorsított) videók formájában tudtok 1-1 munkafázist megnézni. Így látványosabb az építés, mint a fotókon látott végeredmény 🙂

Az első videónkban a vízszigetelés készítését láthatjátok:

Az alapozás és a vasbetonlemezek elkészülte után kizsaluzás történt. A betont száradás közben locsolni is kell, hogy ne repedezzen szét. A nap második felében letakarították a beton felületét és felhordták a vízszigeteléshez a kellősítő anyagot. (A kellősítő egyfajta alapozó réteg)

A második napon 4 mm vastag bitumenes vízszigetelés került a vasbeton lemezre. Ez lesz a talaj felől érkező nedvesség elleni védelem.

Ezek után végre kezdődhetnek az ácsmunkák. 🙂

Ne felejtsetek el feliratkozni a csatornára a legújabb videókért!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

peczka-szilvia-epitesz

Bemutatkozás

Péczka Szilvia vagyok, okleveles építészmérnök.
Diplomámat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész karán szereztem. Már tanulmányaim alatt igyekeztem minél több szakmai tapasztalatot gyűjteni, kipróbálni magam számomra új területeken, minél többet tanulni és ellesni a már gyakorló építészektől, tapasztalatokat gyűjteni.

A másik építész a családban.

Nochta Tamás vagyok, Szilvihez hasonlóan okleveles építészmérnök. Míg ő a kreatív, én a műszaki (és kocka) dolgokat kedvelem. Épületek tervezésével egyáltalán nem foglalkozom, sokkal inkább az építészet informatikai oldala érdekel: Hogyan tudunk hatékonyabbak lenni építészként az informatikai lehetőségek segítségével.

miert bio_covid

Miért bio? Egyáltalán milyen egy bio-ház?

A fogalom-meghatározás előtt azzal kezdeném, hogy nem a “trendi” elnevezés fogott meg, és terveztünk erre egy házat, hanem összeszedtük az elképzeléseinket, vágyainkat, amikhez ez a megnevezés egész jól passzol.

peczka-szilvia-epitesz

Péczka Szilvia vagyok,
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal, legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. 

Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. 

Ha bármilyen kérdésed merülne fel, esetleg te is szeretnél egy energiatakarékos bio-házat a családodnak, keress bátran az alábbi elérhetőségeken:

Kövess a közösségi médiában!

Alapozási munkálatok

Az alapozás elvi kialakításáról írtunk korábbi bejegyzésünkben. Most a kivitezés 1-1 fázisát mutatjuk be, képekkel és egy mini timelapse videóval.

Megosztás:

Facebook
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

Péczka Szilvia
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal. Legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. Bővebb információért keress a megadott elérhetőségeken.