egy bio-ház építésének története

Kíváncsi vagy, hogy állnak a munkálatok? Iratkozz fel, hogy értesíthessünk!

Ácsmunkák: Szaruzat készítése (video)

A födém vázszerkezetének készítése után eljött az idő a szarufák beemelésére. Ezzel a munkafolyamattal az épület elnyeri közel végső kontúrjait. Lássuk, hogyan is kell ezt csinálni. Timelapse!

Tervezési elvek

A tervezés során igen hamar arra a döntésre jutottunk, hogy az emeletet maximum tetőtér beépítéssel fogjuk megoldani. Tehát a földszinti födémre nem építünk térdfalakat a tető ácsszerkezete alá. Ezzel ugyan jó néhány hasznos négyzetmétertől kellett búcsuznunk, viszont rengeteg pénzt meg tudunk spórolni. A képlet igen egyszerű: Egy átlagos kivitelező négyzetméter alapján árazza be a projektet, a térdfalas megoldással egyszerűen duplázzák a fölszinti alapterületeket, ezáltal az árakat is. Valahol érthető a dolog: Egy ilyen térdfalas megoldáshoz rengeteg extra munkát kell befektetni a fal magasságához képest, így közel annyi idő és energia, mint a földszintet felfalazni (pillérek zsaluzása, betonozása, bekötés a földszint feletti koszorúba, térdfal koszorúzás stb).

Persze ez a döntésünk nem okozott gondot, hiszen alapvetően arra törekedtünk, hogy minimális alapterületeű otthont teremtsünk magunknak, melyet akkor is gazdaságosan fenn tudunk tartani, ha a gyerekek már csak látogatóba jönnek majd haza.

A ház alapvető tervezési elveiről ebben a posztban írtunk kicsit részletesebben:

Lássuk a tetőteret!

Mivel nem építünk térdfalakat, így a tető meredekségét 45 fokban határoztuk meg. Ezzel a lejtéssel érhettük el a tetőtéri alapterületek maximalizálását a hatályban lévő szabályozásokkal összhangban.

A nappali és étkező feletti teret nem építjük be, így ott szabadon láthatjuk majd az ácsszerkezetet. Tetőablakokkal sok extra fényt juttathatunk a lakóterünkbe, illetve nyáron könnyebben ki tudjuk majd engedni a meleget. Ezt a kis extra teret mindenképpen szerettük volna magunknak „megengedni”: Izgalmasabb és tágasabb lesz a belső tér a már említett előnyök mellett.

Persze télen is felszáll majd ide a meleg, ennek a problémaköréről később írunk.

Az emeletre nem kerül túl sok funkció, alapvetően a leendő gyerekeink „rezidenciája” lesz: Két szoba, köztük a vizesblokkal. Egészen kompakt és jól használható tereket tudtunk kialakítani nekik így is, hogy nem emeltük fel a tetőt.

Hogy nézett ki menet közben?

Az házunk ácsszerkezete igazán szépen készül. Gyakorlatilag minden kapcsolatot úgy alakítanak ki az ácsaink, ahogyan azokat régen kitalálták, ahogyan ezeket tanítják is. Nagyon örülünk neki, így lesz igazán tartós a szerkezet.

És jöjjön a videó!

A korábban beemelt födémgerendákon elkészül az állványzat, melyek segítségével a már előkészített szarufákat fel lehet állítani a falváz tetejére. Beépítésre kerül taréjszelemen, taréjfogópárok, két oldalon derékszelemen és néhány helyen további fogópárok.

A fesztávolság kb. 7 méter, így eléggé tágas tetőteret tudunk majd kialakítani, nem kellett túl komplikált ácsszerkezetet készíteni. A középső fogópárok fölé pedig akár egy kis játszóteret is ki lehet majd alakítani a gyerekeknek… 🙂

A videó 6 munkanap feladatait öleli fel. Jó szórakozást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

peczka-szilvia-epitesz

Bemutatkozás

Péczka Szilvia vagyok, okleveles építészmérnök.
Diplomámat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész karán szereztem. Már tanulmányaim alatt igyekeztem minél több szakmai tapasztalatot gyűjteni, kipróbálni magam számomra új területeken, minél többet tanulni és ellesni a már gyakorló építészektől, tapasztalatokat gyűjteni.

A másik építész a családban.

Nochta Tamás vagyok, Szilvihez hasonlóan okleveles építészmérnök. Míg ő a kreatív, én a műszaki (és kocka) dolgokat kedvelem. Épületek tervezésével egyáltalán nem foglalkozom, sokkal inkább az építészet informatikai oldala érdekel: Hogyan tudunk hatékonyabbak lenni építészként az informatikai lehetőségek segítségével.

miert bio_covid

Miért bio? Egyáltalán milyen egy bio-ház?

A fogalom-meghatározás előtt azzal kezdeném, hogy nem a “trendi” elnevezés fogott meg, és terveztünk erre egy házat, hanem összeszedtük az elképzeléseinket, vágyainkat, amikhez ez a megnevezés egész jól passzol.

peczka-szilvia-epitesz

Péczka Szilvia vagyok,
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal, legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. 

Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. 

Ha bármilyen kérdésed merülne fel, esetleg te is szeretnél egy energiatakarékos bio-házat a családodnak, keress bátran az alábbi elérhetőségeken:

Kövess a közösségi médiában!

Ácsmunkák: Szaruzat készítése (video)

A födém vázszerkezetének készítése után eljött az idő a szarufák beemelésére. Ezzel a munkafolyamattal az épület elnyeri közel végső kontúrjait. Lássuk, hogyan is kell ezt csinálni. Timelapse!

Megosztás:

Facebook
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

Péczka Szilvia
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal. Legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. Bővebb információért keress a megadott elérhetőségeken.