egy bio-ház építésének története

Kíváncsi vagy, hogy állnak a munkálatok? Iratkozz fel, hogy értesíthessünk!

Ácsmunkák – Falváz készítése

Gőzerővel haladnak az ácsok a házunkkal. Az előkészítő munkák után a falváz belső részének épülését mutatjuk be.

Ha még nem olvastad az ácsmunkák előkészületeiről szóló bejegyzést, érdemes lehet belenézned. Egyrészt bemutatjuk ebben a posztban mit látsz majd, illetve egy 3D modellt is beillesztettünk, amiben meg tudod nézni, jobban megérteni a tervezett végeredményt.

Keretváz alakulása

A síkban már elkészült nyílászáró keretek függőlegesen a helyükre kerültek. Ezzel már kezd kirajzolódni az is, melyik helyiség hol lesz. Elkezdődött közben a felszerkezetek előkészítése is: Kijelölésre kerültek a belső oszlopok helyei és a leendő talpgerenda is méretre lett szabva.

A keretek köré a tartószerkezeti tervek alapján beépítésre kerültek a pallóváz elemei is:

A már megszokott 15*15 cm-es oszlopok helyett pallóvázat terveztünk. Ez lényegesen olcsóbb, mint a nagyobb keresztmetszetű társai és a munka is könnyebb velük. A létravázas megoldáshoz elég sok faanyagra van szükség egyébként is.

A mi „Góliátunk”

A pallóváz építése közben megérkezett „Góliát”, épületünk legnagyobb alkotóeleme: 16 cm széles, 24 cm magas és mintegy 9 méter hosszú rétegragasztott fenyő gerenda. A jól láthatóan sokkal nagyobb elemet daruval fogják az épület közepére emelni: Mestergerendaként ez tartja majd a szintközi födémet. A képen látható többi gerenda a födémszerkezet vázát adják majd. Ezek szintén autódaruval kerülnek majd a helyükre.

Falváz összeállítás

Ahogy haladnak tovább az ácsok, elkészül lassan a falváz belső fele. Bekerülnek a belső osztások közé a szükséges merevítések is. A váz tetejére lezárásként felkerül körben a talpszelemen, ez fogadja majd a szarufákat is. A lábazatnál OSB burkolat került fel a szükséges vízszigetelés felvezetéséhez. Így már teljesen kirajzolódott az épület belső kontúrja. Mi már így is látjuk, melyik szoba hol és mekkora lesz, de ahogy haladnak tovább a munkák és kerülnek be a felülről is a lezárások, úgy lesznek igazán láthatóak a tervezett terek, térarányok. Izgalmas! 🙂

Majd ezek után fogunk eltérni úgymond a „házgyári” szerkezetektől, hiszen létravázat kell majd kialakítani, ami közé be tud kerülni a szalmabála hőszigetelés is.

Külön köszönjük az ácsainknak is, hogy a ramaty idő ellenére is remekül haladtak a feladatok!

A szerkezet építéséről timelapse videót ide kattintva éritek el:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

peczka-szilvia-epitesz

Bemutatkozás

Péczka Szilvia vagyok, okleveles építészmérnök.
Diplomámat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész karán szereztem. Már tanulmányaim alatt igyekeztem minél több szakmai tapasztalatot gyűjteni, kipróbálni magam számomra új területeken, minél többet tanulni és ellesni a már gyakorló építészektől, tapasztalatokat gyűjteni.

A másik építész a családban.

Nochta Tamás vagyok, Szilvihez hasonlóan okleveles építészmérnök. Míg ő a kreatív, én a műszaki (és kocka) dolgokat kedvelem. Épületek tervezésével egyáltalán nem foglalkozom, sokkal inkább az építészet informatikai oldala érdekel: Hogyan tudunk hatékonyabbak lenni építészként az informatikai lehetőségek segítségével.

miert bio_covid

Miért bio? Egyáltalán milyen egy bio-ház?

A fogalom-meghatározás előtt azzal kezdeném, hogy nem a “trendi” elnevezés fogott meg, és terveztünk erre egy házat, hanem összeszedtük az elképzeléseinket, vágyainkat, amikhez ez a megnevezés egész jól passzol.

peczka-szilvia-epitesz

Péczka Szilvia vagyok,
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal, legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. 

Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. 

Ha bármilyen kérdésed merülne fel, esetleg te is szeretnél egy energiatakarékos bio-házat a családodnak, keress bátran az alábbi elérhetőségeken:

Kövess a közösségi médiában!

Ácsmunkák – Falváz készítése

Gőzerővel haladnak az ácsok a házunkkal. Az előkészítő munkák után a falváz belső részének épülését mutatjuk be.

Megosztás:

Facebook
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

Péczka Szilvia
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal. Legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. Bővebb információért keress a megadott elérhetőségeken.