egy bio-ház építésének története

Kíváncsi vagy, hogy állnak a munkálatok? Iratkozz fel, hogy értesíthessünk!

Ácsmunkák – Előkészületek és 3D modell

Elkezdődött a kivitelezés következő fázisa - az egyik, ha nem a legizgalmasabb: az ácsszerkezeti munkák. Szalmaházunk tartószerkezetét a faváz adja, így ezek a munkálatok az egyik legfontosabbak. Nagyon vártuk már ezt a részt, innentől válik majd igazán látványossá az előrehaladás.

Kezdetek

A falváz készítése kicsit olyan, mintha legóból építkeznénk: Elkészítjük a vázszerkezet legfőbb alkotóelemeit, majd ezeket összeszereljük. Az alkotóelemekből pedig összeáll az egész épület tartószerkezeti váza.

Mivel az épület tervezése 3D-ben történt, így a vázszerkezetről is elkészült egy nagyon pontos digitális modell. Ez alapján nagy pontossággal lehetett számítani a szükséges mennyiségeket, illetve a kivitelező csapatok számára is egyértelmű, hogy mit is kell megépíteniük, mi mihez fog kapcsolódni.

Fontos mérföldkő volt, hogy ezeket az építés előtt átadtuk az ács csapatnak is: A gyakorlati tapasztalataik alapján némileg tovább tudtuk optimalizálni a szerkezeteket. Továbbá sokkal könnyebben előre tudtak készülni a helyszíni munkák előtt.

3D tartószerkezeti modell

A tartószerkezet modelljét te is meg tudod nézni, forgatni, bejárni. Ehhez a lenti képen kattints egyszer a lejátszás gombra, majd a megnyíló ablak bal felső részén duplán a „MODELL – Szerkezet” gombra. A házat az egér bal gombját nyomva tartva tudod forgatni, a görgővel pedig mozogni.

Haladó felhasználóknak: A jobb alsó sarokban van néhány gomb. Az ember figurával sétáló módba lehet kapcsolni a modellt, így szemmagasságból lehet sétálni a szerkezetben.

Jó szórakozást! 🙂

Helyszíni előkészületek

András, az ácsunk és csapata nagy gondossággal készítette elő nekünk a faanyagokat: Precízen kiválasztották a megfelelő anyagot, ami az épületünkhöz szükséges, majd az összes fa elemet előre kezelték gombavédővel a telepükön. Csak ez után, több részletben került kiszállításra a telekre az alapanyag, ahogyan haladt a feldolgozás.

A helyszíni alap ellenőrzés után megkezdődött a munka: A beépítendő elemeket külön-külön méretre szabták, szintén nagyon pontosan. A vízszigetelt vasbeton lemezre rögzítették a vázat fogadó deszka szerkezetet, összeszerelték a nyílászáró kereteket.

A képeken a már kész nyílászáró kereteket láthatod, nagyjából a helyükön.

A poszt zárásaként egy rövidke szösszenetet készítettünk a hétvégi telekbejárásunkról: Milyen az, amikor a saját telkünkön turistáskodunk 🙂

Össze-vissza szaladgálunk, fotózkodunk, elkezdjük elképzelni a később kialakuló tereinket, na meg persze megigazítjuk a fóliázást 😃

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

peczka-szilvia-epitesz

Bemutatkozás

Péczka Szilvia vagyok, okleveles építészmérnök.
Diplomámat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész karán szereztem. Már tanulmányaim alatt igyekeztem minél több szakmai tapasztalatot gyűjteni, kipróbálni magam számomra új területeken, minél többet tanulni és ellesni a már gyakorló építészektől, tapasztalatokat gyűjteni.

A másik építész a családban.

Nochta Tamás vagyok, Szilvihez hasonlóan okleveles építészmérnök. Míg ő a kreatív, én a műszaki (és kocka) dolgokat kedvelem. Épületek tervezésével egyáltalán nem foglalkozom, sokkal inkább az építészet informatikai oldala érdekel: Hogyan tudunk hatékonyabbak lenni építészként az informatikai lehetőségek segítségével.

miert bio_covid

Miért bio? Egyáltalán milyen egy bio-ház?

A fogalom-meghatározás előtt azzal kezdeném, hogy nem a “trendi” elnevezés fogott meg, és terveztünk erre egy házat, hanem összeszedtük az elképzeléseinket, vágyainkat, amikhez ez a megnevezés egész jól passzol.

peczka-szilvia-epitesz

Péczka Szilvia vagyok,
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal, legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. 

Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. 

Ha bármilyen kérdésed merülne fel, esetleg te is szeretnél egy energiatakarékos bio-házat a családodnak, keress bátran az alábbi elérhetőségeken:

Kövess a közösségi médiában!

Ácsmunkák – Előkészületek és 3D modell

Elkezdődött a kivitelezés következő fázisa - az egyik, ha nem a legizgalmasabb: az ácsszerkezeti munkák. Szalmaházunk tartószerkezetét a faváz adja, így ezek a munkálatok az egyik legfontosabbak. Nagyon vártuk már ezt a részt, innentől válik majd igazán látványossá az előrehaladás.

Megosztás:

Facebook
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott bejegyzések:

Péczka Szilvia
Okleveles Építészmérnök

Örömmel segítem álmaitok otthonának kialakítását több éves itthon és külföldön szerzett építészeti tapasztalatommal. Legyen szó új építésről, átalakításról, bővítésről vagy korszerűsítésről. Összeszokott szakági tervező partnerekkel dolgozom együtt családi házak és társasházak tervezésén, akik munkáját is koordinálom. Bővebb információért keress a megadott elérhetőségeken.